الهیاتِ رهاییبخشِ شریعتی
کریستر هدین(۱) نویسنده، محقق و استاد دانشگاه سوئد در رشته ادیان، اخیراً کتابی دربارهی شریعتی زیر عنوان “الهیات رهایی بخش علی شریعتی؛ مفاهیم غربی در اسلام انقلابی شیعه” منتشر نموده است. این کتاب که در ۱۲۸ صفحه به چاپ رسیده است، توسط انتشاراتی “سویدیش ساینس پرس”(۲) که در شهر دانشگاهی اپسالای سوئد قرار دارد، انتشار یافته است. کریستر هدین، پیش از این در یک برنامه تلویزیونی در کانال یک سوئد، که طی چهار قسمت دربارهی ایران پخش میشد و یک بخش آن به شریعتی اختصاص یافته بود، از شریعتی و افکار وی تجلیل به عمل آورد، و او را در کنار مصدق از چهرههای تأثیر گذار و مؤثر، بهویژه در عرصه اندیشه و تفکر کنار داد و او را تکمیل کننده راه مصدق نامید. هدین گفت که “اگر مصدق آثار شریعتی را میدید، قطعا از تلاشهای وی بسیار خشنود میشد”. وی همچنین با بیان اینکه “تا پیش از اندیشههای شریعتی، دانشجویان، بین سنت و توسعه اجتماعی، سرگردان بودند و نمیدانستند کدام را برگزینند، شریعتی، به آنها نشان داد که هیچ تناقضی بین مذهب و توسعه اجتماعی وجود ندارد”. در همان برنامه تلویزیونی از هدین به عنوان کسی که شیفته افکار شریعتی شده و کتابی دربارهی وی نوشته است، معرفی شد.
این کتاب که قرار بود در بهار ۲۰۰۶ انتشار یابد، با مدتی تأخیر در زمستان ۲۰۰۶ منتشر شد. در معرفی شریعتی بر پشت جلد کتاب آمده است که:
در این کتاب، که مدت زیادی نیست وارد بازار فرهنگ سوئد شده است، موارد زیر، بر اساس فهرست موضوعات، مورد بحث قرار گرفته است:
اهمیت
پیام
آثار
بیوگرافی
کودکی و زمینهها
تحصیلات آکادمیک
تلاش برای انقلاب
فرد و جامعه
نقطهنظر اجتماعی
نقطهنظر انسانی
شریعتی به عنوان جامعهشناس
مارکسیسم و ماتریالیسم
تاریخ به مثابه مبارزه طبقاتی
سوسیالیسم و همبستگی
نقد مذهب
انسانگرایی و اگزیستانسیالیم
پدیده شناسی
اگزیستانسیالیسم
الگوهای انسانی
بازسازی جهانی
چگوارا
فرانتس فانون
ژاک برک
پیام شریعتی
شریعتی و الهیات رهایی بخش
برآیند شیعی
شریعتی به عنوان فیلسوف انقلاب
شریعتی و ایران پس از ۱۹۷۹
هدین در این کتاب از زوایای گوناگونی به افکار شریعتی میپردازد. وی شریعتی را در جهت گیریهای اجتماعی یک سوسیالیست مینامد و برای اثبات آن به نوشتههای وی استناد میجوید. به گفته وی، شریعتی علاوه برتئوری خود مبنی بر طبقاتی ارزیابی کردن داستان هابیل و قابیل، در بعضی از نوشتههای خویش سوسیالیسم را بسیار ارزشمند توصیف میکند. وی همچنین بر این امر تاکید میورزد که؛
در فصلی از کتاب تحت عنوان پیام شریعتی، نویسنده به تشابهات و تفاوتهای الهیات رهایی بخش شریعتی، با آنچه که از آن زیر عنوان الهیات رهایی بخش مسیحیت یاد میشود، اشاره میکند و از جمله مینویسد:
نویسنده کتاب همچنین میافزاید که:
او در همین بخش بر این امر تأکید میورزد که:
کریستر هدین در این کتاب به نقش اندیشه شریعتی در پس از انقلاب نیز میپردازد و عملکرد پیروان وی را به بحث میگذارد و حتی به “قتلهای سیاسی” گروه فرقان نیز اشاره میکند. او در یک نگاه موشکافانه مواضع احتمالی شریعتی در رابطه با حاکمیت پس از انقلاب را نیز به بحث میگذارد و مینویسد:
او دربارهی مرگ شریعتی که تا هنوز نیز با تردید در چگونگی آن، بحث میشود، نگاهی منصفانه و تأمل برانگیز دارد:
کریستر هدین که ظاهراً دسترسی زیادی به آثار شریعتی به زبانهای اروپایی نداشته است، با تکیه بر چند اثر ترجمه شده و نیز کتاب هایی که دیگران دربارهی شریعتی و انقلاب ایران نوشته اند، موفق شده است، اثری خواندنی، محققانه و علمی را دربارهی شریعتی و جایگاهش ارائه دهد. هر چند اگر همه برداشت هایش از دیدگاههای شریعتی مورد تأیید ما نباشد. این کتاب که میتوان از آن به عنوان نخستین اثر مستقل به زبان سوئدی دربارهی شریعتی و تأثیراتش یاد کردـ آن هم از سوی استادی شناخته شده در مذهب و فلسفه ـ با زبانی روان و نه چندان پیچیده و سخت، که ویژه چنین تحقیقاتی است، شناخت نسبتاً مفید و جامعی از اندیشههای وی را ارائه میدهد و میتواند خواننده سوئدی زبان را با چند دسته گیها و جریانات متنوع انقلاب ایران آشنا سازد و نقش روشنفکران و اندیشمندان مسلمان ایرانی را در اشاعه برداشتهای اصلاحطلبانه و نوین از مذهب نشان دهد. آنچه که در جوامع غربی کمتر از آن سخن رفته است. و البته اگر هم تا کنون از آن یاد شده بود، بیشتر دربارهی روشنفکران و اصلاحطلبان مسلمان جهان عرب بوده است، که سالها پس از شریعتی به این وادی گام نهاده اند.(۳)
Christer Hedin .۱
Swedish Science Press .۲
۳. این کتاب به زودی توسط نگارنده ترجمه شده و روانه بازار کتاب خواهد شد.